keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Tourette on jäävuori mukana, jokainen päivä.

Jäävuoren huippu.
Sen ulkopuolinen taho näkee, kuulee. Koulu, eskari, suku, lähipiiri, työpaikka: näette kimmeltävän huipun, ja se häikäisee. Toki. Nitisee liitoksistaan usein myös, pahoittelut siitäkin.
Jäävuoren huippu on jo ympäristölle liikaa, törmäyskurssi väistämätön, eikä Titaniceilta vältytä. Sillä ympäristö on rakennettu ohuesta paperista, haperosta ja kauniista, eikä teräviä kulmia sovi siihen osua.
Tulee reikiä. Näkyy läpi.
Tourettelasta perheineen vaaditaan ja oletetaan liikaakin raapimaan monen perseen kutinaa. Ne perseet syyhyää Touretten oirekuvasta epäsopivine ticceineen ja pakkotoimintoineen.

Muille näkyvän huipun alla, pohjalla, kytee epätoivo, tahaton ja kontrolloimaton pakkoajatusten kiirastuli, itseinho ja lohduttomuus.
Mutta ympäristö heittää ikäänkuin puuhun sidotulle lapselle kiviä kohti, ja huutaa "ota koppi", sillä onhan lapsella kädet kuitenkin.
Ketä kiinnostaa, onko ne käytössä, onko esteitä toimia.
Ja niin kivet osuvat, satuttavat, kovettavat ja katkeroittavat lasta.

Jalattomalle ei sanota "nyt kun oikein reippaasti keskityt käytökseen, ja rauhoitut hienosti, niin johan jo uusi jalka kasvaa kuule, usko vaan. Itsestä se on kiinni! “
Tourettekaan ei piiloudu, kun oikein reipastuu. Se ahmii lapsen kuormitusta, mässäilee pelolla ja vaatimuksilla, joita lapsi ei tule täyttämään. Ravitsee itseään, voi pulleasti, ja nousee yli reippauden, tahdonvoiman, pinnistelyn ja yrityksen.

Verbaalinen purkautuminen, epäsopivat pakkotoiminnot... Näette murusia. Jäähilettä vain.

Kotona kasvaa kasvamistaan kokonainen jäävuori. Ja jokainen päivä, lapsi kantaa tuon vuoren mukanaan.

Mitä sinä kannat töihin, kouluun, repussasi? Kirjoja? Kännykän tai kalenterin?

Ihana juttu, todella.
Kunhan et kiviä.

#tourette #mommybegood #blogit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittajasta

F90.0 ja Minä.

ADHD :n tuhannet kasvot. Nämä ovat minun. F90   ❤ Olisin uskottavampi monelle, jos olisin lapsena ollut agressiivinen. Purkautunut käytö...