torstai 4. lokakuuta 2018

Nepsyvinkit amatööreiltä.

Reality bites.


Remmiä perkele.
Liikaa sokeria, siitä se johtuu.
Eikös nämä kuulu sinne laitokseen?

Nyt tulee roimasti todellisuutta, mitä ADHD lapsen vanhempi kuulee. Mistä tämä neurobiologinen ja myöskin neuropsykiatrinen ominaisuus johtuu lähipiirin, ystävien, sukulaisten, isovanhempien, opettajien, päiväkotityöntekijöiden, jopa psykologien mielestä.
Ihmisten, jotka eivät ole ottaneet selvää. Eivät elä sitä arkea, eivätkä ole tutustuneet tarpeeksi neurologiaan, taikka edes välttämättä yhtäkään lehtistä aiheesta lukenut.
Mutta He Tietävät.
Usein kun taloon tulee diagnoosi, vanhemmat ihan väkisinkin joutuvat ottamaan selkoa. Tutustumaan. Jotkut hurahtavat, ja imevät tietoa kuin sieni.
Minä kuulun jälkimmäisiin, mutta minua on aina ihminen kiinnostanut muutenkin, anatomia, neurologia, mielenmaisemat ja miksi ihminen toimii kuten toimii. Mä hengitän sitä, se kiinnostaa minua.
Toki kaikkia ei kiinnosta, mutta oksentavat ajatuksensa ulos silti, vaikkei välttämättä perustu lainkaan tietoon se verbaalinen yrjö mitä sieltä ryöppyää.
Ja valitettavasti, moni vanhempi joka tätä vastaanottaa, on herkillä. Haavoittuvainenkin, sillä aluksi tietoa lapsensa neurologisesta ominaisuudesta sulatellaan, ajetaan sisään. Joku jopa elää syytöksessä hetken, kun ei ole osannut toimia oikein.
Se on raskaskin prosessi, ja kohta kuulettekin mitä he saavat kestää vielä ympäristöltään.
Käytän myös suoria lainauksia vanhempien vastauksista, sillä sain melkoisen vastaustulvan monelta, monelta vanhemmalta, joiden kotona asustaa ADHD ja mahdollisesti liitännäisdiagnooseja.
Ja tämä avaa silmiä.
Tämän takia teen tätä. Saan usein skeidaa niskaan, sillä tekstini otetaan ja tulkitaan negatiiviseksi ja surumieliseksi. Jopa masentuneeksi.
Vaikka kaiken alla piileekin osaltaan sarkasmi, ja ehkä vaikeasti tulkittava huumori, mutta eihän se aukea kaikille, eikä tarvitsekaan.
Osa näistäkin naurattaa, mitä kohta luet. Osa hämmentää. Osa vituttaa, raskaasti.
- Lapsesi on tuollainen, koska kolmivuorotyö. Olet liian vähän läsnä.
Lapsi jatkoi oireiluaan, vaikka äiti siirtyi päivätyöhön. Sai diagnoosin myöhemmin.
- Ei korkeakoulutettujen lasten vanhemmilla voi olla ADHD. Olettehan sentään akateemisia. Liikaa vapautta ja liian vähän rajoja.
Lääkäri oli erimieltä..
- Anna selkäsauna. Se rauhoittaa.
- Ei ole ennen vanhaan ollut mitään aadeehoodeeta, muoti-ilmiö. Keino piiloutua huonolta kasvatukselta.
ADHD taisi olla syy, miksi ihminen edes astui luolastaan ulos. Se ensimmäinen. Ja maailman suurimpia ihmisiä Walt Disneystä ja Einsteinista lähtien, on jälkidiagnosoitu, perustuen heidän päiväkirjoihinsa ja lähimmäistensä kertomiin, joissa oirekuva on ollut hyvin selkeää. "Ennen vanhaan" lapset saatiin pelolla hiljaiseksi. Tämä onkin sittemmin nostanut päätään mielenterveysongelmina aikuisiällä.
- Lapsi on liian vähän sylissä.
-Pidät sitä liikaa sylissä, lellitty piloille.
Syli. Tuo kaiken pahan alku ja juuri.
- " Jos tuo lapsi olisi minun, se ei olisi tuommoinen".
Ehkäpä. Sillä genetiikka olisi eri. ADHD on vahvasti perinnöllinen, kuten pituuskasvukin.
- Laita se lapsi juoksemaan. Väsyy, ei riehu ja raivoa.
Moni ADHD lapsi on aktiivinen urheilija. ADHD ei lähde hikoilemalla, mutta liikunta muuttaa aivojen välittäjäainevirtausta suotuisammaksi, jonka vuoksi helpottaa joillakin oirekuvaa. Parantaa? Ei. Helpottaa? Kyllä.
- "Ai nää on näitä tämänpäivän kasvatushedelmiä"
Klassikko.
- Ota viikkoraha pois. Se motivoi.
ADHD ihminen ei motivoidu helposti. Aivokemia vaikuttaa motivaatiokeskukseen, harkintakykyyn, aloitekykyyn, pitkäjänteiseen työskentelyyn, työmuistiin ja itsesäätelyyn. Muunmuassa. Mutta näin päällimmäisenä nyt nämä.
Viikkoraha saattaa motivoida päivän. Viikon. Kuten mikä tahansa muu "sanktio". Ja se tekeekin tästä sirkusta ja improvisaatiokykyjä kysyvän tehtävän vanhemmille, sillä mikään ei motivoi kauaa. Ellei se ole erityismielenkiinnon kohde, johon uppoudutaan ja unohdetaan muu maailma.
- "Poika on tollanen, kun saa liian vähän huomiota sinulta."
Kyseessä oli lapsi, joka oli 24/7 valvottava, eli äidissään kiinni.
- "Juuri tuolla tavalla lapsi ei myöhemmin rakasta vanhempiaan"
Kun lasta joutui pitämään holding-otteessa, ettei sivulliset saa osumaa tai tavarat rikkoudu. Hyvin tyypillinen rauhoittumiskeino.
- "Älä rankaise, upota se pusuihin."
ADHD lapsen tarvitsee myös oppia tekojensa seuraukset. Oppivat, vaikkakin hitaammin ja toistoa toistoa toistoa.
- "Meidän lapsille on pienestä pitäen opetettu, ettei temppuilemalla saa tahtoaan läpi" ja perään saatetaan antaa kasvatusopas.
ADHD lapsella ei toimi itsesäätely täysin. Yhdistä se impulsiivisuuteen, ja tunteeseen jumiutumiseen. Et voi verrata omaa Kerttu-Helmeriä lapseen, jonka aivokemia on poikkeava.
Rauhoittuminen voi vaatia hyvin paljon aikaa, ja monesti ADHD lapsella, varsinkin Aspergerpiirteisellä, on HYVIN vahva oikeudentaju. Joka tarkoittaa, että pienikin epäreiluus ei mene lapsen tajuntaan, ja reaktio voi olla hyvinkin vahva. Oikeudentaju on ihana piirre. Mutta yhdistettynä säätelyhaasteisiin hankalaakin.
- Syötä sille Omegaa. Jätä sokeri pois. Hiilarit minimiin. Kohta et tarvitse ehkä lääkitystä lainkaan!
Tutkimuksia ruokavalion vaikutuksesta välittäjäainevirtauksen toimintaan on paljon. Rasvahapot ovatkin hyviä tukemaan tätä, mutta usein lääkityksen/kuntoutuksen rinnalla kuitenkin. Monessa perheessä ruokavalio on kunnossa, lisäravinteita syöty taaperosta saakka, ja siltikin ainoan avun toi vasta lääkitys ja kuntoutus. Suolistolla on suuri yhteys aivojen toimintaan, ja onkin huomattu myös vahvoilla maitohappobakteereilla olevan posiitivista hyötyä ADHDn hoidossa.
Mutta harvoin yksinään. Usein lääkityksen/kuntouksen rinnalla.
Myöskin D-vitamiinin on todettu vaikuttavan suotuisasti.
Meillä syödään näitä kaikkia, mutta ilman lääkitystä lapsi ei kykene koulunkäyntiin. Se sulkee muutaman kanavan päästä, jottei ärsyketulva ota valtaa. Lisää focusta, antaa kyvyn sisäistää tietoa paremmin. Sillä älykkyyttä on, mutta ilman lääkitystä se jää piiloon.
Monella lapsella on aistiherkkyyksiä, joka näkyy ruokavaliossa. Se on hankalaa pidättäytyä joillakin siinä ideaalissa ruokavaliossa, jos koostumusherkkyys on vahva. Oma lapseni hyväksyi vuoden ajan ravinnokseen pelkän Paula-vanukkaan, nakit, muussin, paistetut munat ja majoneesin. Hänellä aistiherkkyydet olivat hallitsevia, mutta sittemmin on ruokavalio laajentunut radikaalistikin.
Sokerin vaikutus on kiistelty, joillakin suora vaikutus ylivireyteen, joillakin eroa ei huomaa vaikka imisi sokeria suoraan suoneen.
- Liian vähän kuria. Pieni pelko pitää lapsen ruodussa.
Monessa ADHD kodissa on tiukemmat rajat kuin keskivertoperheessä. Ja rutiinit. Struktuuri. Sillä ovat huomanneet lapsen hyötyvän näistä, ja ne minimoivat kuormitusta ja purkautumisia.
Moni ehti turvautua tukkapöllyihin ja luunappeihin. Ja tuntee tästä syyllisyyttä jälkikäteen, sillä ympäristö vielä nykypäivänäkin painosti tähän kuuskytluvun kuriin ja pelkoon. Moni vanhempi kasvoi itse samalla kasvatusperiaatteella lapsena.
Moni vanhempi on saanut itsekin jälkikäteen diagnoosin, sillä lapsen oireilu on tuttua omasta lapsuudesta, perinnöllisyys 60-80%, ja heidän lapsuudessaan oirekuvalle ei ollut nimeä. Mutta vanhempi kasvoi itse remmin alla.
- Sinulla on Valon lapsi. Indigolapsi, Kristallilapsi taikka Sateenkaarilapsi.
Mitä vittua.
- " Luin eräästä sienilajista, josta uutetaan teetä, sitä käytetään ADHDn hoitoon tuolla...........maailmalla.........."
Kyyyyyllähän se rauhoittaa, kun näkee yksisarvisia ja puhuvia lamppuja.
- Nosta se lapsi seinälle, tokenee.
Senkö takia tuolla mun ryijyllä tuossa olkkarin seinässä ei ole ADHDta?
- Kamomillatee. Niin ei tarvitse lääkkeitä.
Pitää hei vinkata muillekin neurologisista ominaisuuksista/sairauksista poteville, että hei tossa sulle kupponen teetä. Pääset tuosta skitsofreniasta eroon. Vaivaako masennus, ota hei TEETÄ. Epilepsia? No tässä sulle parantava kamomillatee kuule.
Sama kun katkaisisi joltakin jalat, antaisi multitabsin ja sanoisi Juokse nyt saatana, kyllä ne takasin kasvaa.
- Älä syötä niitä huumeita sille. Haluut että se on vaan hiljaa.
Katupiri ja ADHD lääke eivät omaa samaa kemiallista kaavaa. Lääke tasaa välittäjäainevirtausta, jolloin tiedon sisäistäminen lisääntyy ja kanavat sulkeutuu. Vasteen ajaksi. Aivojen ei tarvitse enää pitää kierroksia yllä, motorista levottomuutta yllä, jottei moottori sammu. Tästä hyötyy moni ihminen, niin työelämässä, opiskeluissa kuin lapsuudessa. Vaikuttaa radikaalisti myös sosiaalisiin kommunikointikykyihin, kun harkintakyky lisääntyy ja impulsiivisuus vähenee.
Mutta yksilöllistä. Kaikki eivät hyödy.
- Muoti-ilmiö.
Ei, vaan ihmiset hakevat apua rohkeammin. Avun hakeminen ei ole enää tabu.
- Pitää vaan olla johdonmukainen.
Niin. Kiitos tästä.
- Homeopatia poistaa ADHDn.
Saattaa lieventää fyysisiä oirekuvia. Siinäpä se.
- Rukoile. Lue Raamattua.
Jos Jumala loi tämän lapsen tämänlaiseksi, eikös silloin hyväksytä se ja opetella elämään sen kanssa?
Sillä tämä on myös rikkaus. Todella.
Mutta lapsen pitää olla elementissään, että ulkopuolinen huomaa sen. Nämä lapset saavat ihan liikaa negatiivista huomiota, sillä heidän ominaisuus näkyy vain käytösperäisenä muille.
Mutta ne taidot, lahjat, luovuus ja vahvuudet. Niitä on.
Avasiko yhtään silmiä? Toivottavasti.



4 kommenttia:

  1. Ai jeesus kun repesin indigolapselle ja kamomillateelle 😂😂😂

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. No näitä kuulee valitettavasti 😏

    VastaaPoista
  4. Satenkaarilapsi :") no joo onhan noita kasvatus neuvoja vaikka mitä tullut eteen. Eiköhä kaikki vanhemmat ole jo yrittäneet kaikkensa näiden kanssa.

    VastaaPoista

Kirjoittajasta

F90.0 ja Minä.

ADHD :n tuhannet kasvot. Nämä ovat minun. F90   ❤ Olisin uskottavampi monelle, jos olisin lapsena ollut agressiivinen. Purkautunut käytö...