tiistai 29. syyskuuta 2020

PÄIHTEET ADHDn ITSEHOITOA?

ADHD PÄIHDEHÄIRIÖN YHDISTÄVÄ LINKKI?

Rauha.
Kontrolli.

Kaksi raskauttavaa toivetta ja ohikiitävää tuntemusta, jotka työntävät monen ADHD-nuoren päihteiden myrskynsilmään, siihen keskelle. Missä vallitsee vaimea kontrolli, kun pyörre repii samaan aikaan puita juurineen ympäriltä.

Hyvin suuri lohkaisu päihdekierteessä rimpuilevista nuorista yrittävät tietämättään tasata ja boostata laiskaa, pirskahtelevaa välittäjäainevirtaustaan aivorungosta aivokuoreen, kemiallisesti. Hyvin moni aluksi onnistuukin siinä, ja se tunne on ihana.
Ajatus kirkastuu, ne menevät jokaisen kulauksen, henkosen tai verisuonessa virtaavan eliksiirin voimasta paremmin jonoon ja järjestykseen. Rauha valuu kuin mahla ylle, lämmittäen ja tuoden karuselliin jarrut.

Karuselli kun on pyörinyt varhaislapsuudesta saakka, eikä sinne kyytiin ole ehtinyt kukaan viereen istumaan.

Nyt se vihdoin hiljeni, kuulet mitä muilla on asiaa, ehdit näkemään kaiken.
Hetken verran, sillä se on lainaa vaan. Ja siitä kontrollista maksaa helvetin kalliin koron, mutta siitä ei kuiskita heti.
Ensin, kaikki on vihdoinkin hyvin.

Moni päihde tuo ADHDn omaavalle lääkkeenomaisen vaikutuksen alussa, ja irstas totuus paljastuukin vasta liian myöhään. Usein silloin, kun ulkopuolelta on jo yritetty puuttua päihdehäiriöön, kun korkoja ei ole enää mitä maksaa. Hintalapussa korkoineen lukee nämä sanat: Ystävät, opiskelu, perhe ja terveys.
Rauha ja kontrolli, jotka aluksi veivät nuoren "normaalitilaan", eivät vie enää minnekään missä on valoa.

Nurinkurinen ristiriita tuleekin, kun epäilyksen herätessä mahdollisesta neurokemiallisesta poikkeamasta hiipii nuoren itsensä, tai jonkun asiaan puuttuneen mieleen, tarvitsee tutkimuksia ja mahdollista lääkitystä varten olla kuivilla n. puolen vuoden ajan. Tämä saattaa vaihdella kunnittain toki.
Mutta nuoren pitää kyetä repimään itsensä irti päihteistä, ja lisäksi sinniteltävä oirekuvan kanssa päihteettä, tietäen, että katukaupasta välitön helpotus kuitenkin löytyisi.

Ja jos, ja kun nuori sellaiseen kykenee, sekä mahdollinen diagnoosi asetetaan, lääkitysvaihtoehtona ei päihdetaustaisella ADHDlla välttämättä ole se oirekuvaan tutkitusti tehokkain: stimulanttilääkitys.
Sen "päihdepotentiaalin" vuoksi, joka henkilökohtaisesti itseäni ihmetyttää. Lääkemuodossa stimulatti on hitaasti vapautuva, joten sen "päihdyttävä" vaikutus on ikäänkuin kumottu neurokirjoon kuuluvalle. Toisekseen, ADHD henkilöllä stimulantit eivät tuo samaa tunnetta kuin neuronormaalilla, vaan vaikutus on tasaisuus ja rauhoittava, siinä missä neuronormaali kiihtyy ja tuntee itsensä "pysäyttämättömäksi".

On kuitenkin lääkäreitä, jotka ovat ADHDn tiimoilta valveutuneempia, ja määrävät myös stimulantteja päihdetaustasta huolimatta, niiden tuoden paremman vasteen ja mahdollisuuden päästä arkeen kiinni, muuta lääkitystä nopeammin.
Jotkut toki hyötyvät ei-stimulanteistakin, mutta niiden tuoma hyötyprosentti on kuitenkin edelleen pienempi kuin stimulanttien.

On tapauksia, joissa nuori on diagnoosin asetettua lääkityksestään huolimatta retkahtanut. Ja stimulanttilääkitys on purettu kokonaan.
Näissä tapauksissa on osalla tarina päättynyt ikävästi: se karuselli on pysäytetty lopullisesti joko oman käden kautta, nuoren pudotessa tyhjiöön, tai syöksyen "nopeampaan itsehoitoon" ja kadoten kadulle kasvottomaksi. Ilman minkäänmoista asianmukaista hoitoa ADHDn oirekuvaan.

Ennaltaehkäisy jo varhain, olisi avain monen nuoren tulevaisuuteen.
Impulsiivinen, jatkuvaa jännitystä, seikkailua, uutuudentunnetta ja "rikasta elämää" sekä kokemuksia päihtein, vastuuttomien seksikokemusten tai muiden itsetuhoisten valintojen kautta etsivä nuori, pitäisi johdattaa jo haasteiden ensikosketuksen aikoihin ADHD/neurokirjon seulontaan. Kun herää epäily, että nuori etsii itse stimulaatiota, mitä tahansa mikä ruokkisi motivaatiota, mielihyvää, palkitsemisen tunnetta ja kontrollintunnetta, ollakseen "normaali".
Ollakseen kuin toisetkin. 

Heti.
Apua.

Päihderiippuvaisista huolestuttavan iso prosenttiluku omaa ADHDn. Joko tietoisesti, tai jälkidiagnosoituna, osa tietämättään, mutta ADHDn diagnostisen kriteeristön täyttävänä.

Hälytyskellojen pitäisi soida paljon aikaisemmin, mutta harva vanhempi tai nuoren asioita hoitava viranomainen tietää tarpeeksi.
Osaa yhdistää pisteet, ja piirtää sen kuvan.

Pysähtykää ajoissa ja nähkää ne juuret, älkääkä lähtekö katkomaan vahvasta puusta vain latvoja. 

Kuvat ja kokonaisinformaatio https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/paihteiden-kayton-erityisryhmia/adhd-ja-paihteidenkaytto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittajasta

F90.0 ja Minä.

ADHD :n tuhannet kasvot. Nämä ovat minun. F90   ❤ Olisin uskottavampi monelle, jos olisin lapsena ollut agressiivinen. Purkautunut käytö...