torstai 13. helmikuuta 2020

Hei teini, et ole sinäkään suojassa elämältä.

Hei rakkaat teinit siellä 👋
Tiesittehän, että tekään ette ole turvassa maailmalta, ja sen suunnitelmalta sinulle. Se poika, kenelle nauroit koulun käytävällä ja viisaasti muistutit hänen olevan Vitun Autisti, saattaa olla yksi niistä ihmisistä joka vuoden päästä ymmärtää vaikkapa parasta ystävääsi.

Se tyttö, joka puree itseään ruokalassa, ja kenestä keksitte viihdyttäviä meemejä välkällä, voi olla ystäväsi kahden vuoden päästä.
Toureetikkonuorten vertaistukiryhmässä.

Luuletko olevasi suojassa? Kuplassa?

Neurotutkijat maailmalla toteavat, että iso osa Tourettea omaavista ihmisistä eivät tiedä olevansa Toureetikkoja. Tourettea on pidetty harvinaisempana, kuin mitä se todellisuudessa onkaan.
Tourettea on niin montaa muotoa, kuin on kantajaakin, ja osa jää diagnosoimatta: lievempioireiset jäävät huomaamatta, ja Tourette on älykäs, se muokkautuu.

Se myös puhkeaa toisilla kunnolla vasta myöhäismurrosiässä: hormonitoiminta herättää uneksivan oireyhtymän, joka on saattanut olla lieväoireinen ja naamioitu kompensoimalla.

Autisminkirjo on mestari improssa. Se oppii selviytymään ja mukautumaankin, herättäen ympärillään ehkä lievää kummastusta: introvertti tietyin maaneerein ja rutiinein, älykkäällä huumorilla kyllästetty suoratoistotosikko saakin autismidiagnoosin ammattikoulussa.
Ja ymmärtää yhtäkkiä kaiken, saa selityksen asioille joita on painanut pimeään ja lukinnut. Jotka ovat kasvaneet ja tukahduttaneet sisältä.

Seuraavan kerran kun naurahdat ääneen, heität hyvää settiä jonkun oirekuvasta, keksit lempinimiä ja jätät ulkopuolelle koska "rajatapaus" :

Se voit vuoden kahden päästä olla Sinä. Sun ystävä. Veli, sisko.
Sun vieressä voi kulkea joku, joka ei halua kertoa omaansa, sillä ei näe itseään Vitun Autistina. Pakkohäiriönä.

Ellei koko maailma näe häntä niin. Väärin. 
Ole Sinä se, joka näkee Oikein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittajasta

F90.0 ja Minä.

ADHD :n tuhannet kasvot. Nämä ovat minun. F90   ❤ Olisin uskottavampi monelle, jos olisin lapsena ollut agressiivinen. Purkautunut käytö...