tiistai 28. tammikuuta 2020

Äitiyden ikiklassikot.

Tässä pian 16 vuoden matkalla - aina kuitenkin amatöörinä - vanhemmuudessa ja äitiyden alati muuttuvassa roolissa eläneenä, voisin sanoa löytäneenä Äitityyppien ikiklassikoita.

Niitä kärjistettyjä äitilajikkeita, joita oikeastaan kaikkia, löytyy risteytettynä meistä jokaisesta jälkeläisiä omaavasta, itseään äidiksi kutsuvasta hahmosta.

Mutta kuten persoonallisuushäiriötkin (👋), voivat nämä klassiset äitiyden tyypit, nousta häiriöksi saakka dominoidessaan ja jyrätessään alle muut vanhemmuudessa hyödylliset piirteet.
Tutuimmaksi tulleet kehtaan esitellä teillekin, tunnistatte niistä sitten itsenne, siskonne tai oman vanhempanne.

                          °S U S I°

Tämän nahoissaan viihtyvän naarassuden poikaset opetetaan alusta alkaen kulkemaan lajitovereidensa tykönä.
Susiäiti ei hyväksy lastaan koskevan väärin yhdenkään elollisen olennon, tahalleen tai tahattomasti, vaan vaatii poikastaan loukanneen keskenkasvuisenkin yksilön selkänahan seipääseen roikkumaan.
Jos Suden lasta kohtaa maailman vääryys, ei auta vaikka vääryys maailmassa kohtelisi jokaista lasta samoin, vääryys olisi kasvattavaa ja tarpeellinenkin opetus elämässä: vääryys korjataan väkisin, vaikkei mikään rikki olisikaan, vaikka siihen puuttuminen olisi turmiollista koko lajille. Jonkun toisen klaanille.
Susi vuodattaa kunnianverta, lapsensakin, ulvoo sitä valkeaa sosiaalisen median kuuta vaikka aamuun saakka, mutta kunhan koko metsä saa tietää hänen laumansa kohdanneen epäkohtia, ja kuka on syyllinen.
Kenen nahka roikkuu seipäässä, kenen poikueessa on maanantaikappaleita, ja kuinka lajin muita edustajia loukkaa syvästi tämä häpeä, jota joutuu kantamaan, kun moisia geenivirhepaholaisia on viemässä muilta onnistuneilta yksilöiltä reviiriä ja ilmaa, jota hukkaan hengittävät.
Susi syö vaikka katraansa heikoimmat, kunhan eivät hidasta tai pilaa muun lauman tasapainoa, tai etteivät muut saa tietää laumassa olevasta "heikosta lenkistä".

Susiäidin hyvyyttä, mahtavuutta ja tietotaitoa vanhemmuudessa ei sovi aliarvioida, kyseenalaistaa, eikä etenkään neuvoa.
Ellet tahdo tuntea viiltävää purukalustoa sielussasi saakka.
Susiäiti ei katoa massaan, eikä hänen mielipiteensä jousta edes totuuden edessä. Susi on ainoastaan oikeassa, tai loukattu ja oikeassa.
Ainoa oikea tapa elää, on hänen laumansa tapa, tai vaikka poikkeaisi tästä, hyväksyntää tai kunnioitusta Susiäidiltä saa muut lajin johtajahahmot vasta, kun ylistävät ensin häntä, hänen tapojaan ja keinojaan, jälkikasvuaan sekä perimää.
Näin he pääsevät ilman kulmahampaiden ilmestymistä "jatkoon". 

Suden heikkous on, ettei hän usko heikkouteen.

                       °L A M M A S°

Tämä pehmoinen villapaita äitinä, lämmittää ja nyökkäilee. Varoo kovasti, ettei ole se Musta Lammas, ja pyrkiikin pitämään "rikosrekisterinsä" vanhemmuuden saralla putskliininä.
Muiden valkeiden villapaitojen kanssa määkiminen ja möllöttely on parasta antia ikinä, ja usein lammasmamma elääkin vertaistuesta ja porukassa kauhistelusta, eikä niinkään puolisopukkinsa huomiosta tai edes sen kummemmin karitsoidensa ilosta.
Nurmen mässyttely ja juoruilu muiden lampaiden joukossa, jälkikasvun kirmatessa nurmella tappamassa toisiaan, on äitiyden juhlaa se.
Määintä on tasaista, lasten kasvatus tasapaksua ja turvallisen tympeää, mutta kaavaltaan toistuvaa toisten kanssa, niin erheitä ei tapahdu liiemmin.
Elämän vuoristorata, räikeät mielipiteet tai edes poikkeava ulkoinen habitus ei missään nimessä koske tätä äitilajin edustajaa: mitä pystympään kuollut, kaikkien kanssa toimeentuleva ja nurmen sävyyn sopiva laumanjatke lampaaksi olet, sitä onnellisempi siinä laumassa myös olet.
Lammasäidin lapset ovat valkeita, tai jos löytyy musta, sille uskotellaan että se on vain tummempi valkoinen.
Poikkeavuuteen ei ole varaa, sillä muutoin pelko hylkäämisestä ottaa vallan. Ja lammasäiti joutuisi jopa ajattelemaan lauman ulkopuolella, itse. 

Lammasäidin heikkous on, ettei tiedä kuinka olla onnellinen kun laumaa ei ole, kun joutuukin määkimään yksin, näkymään ilman massan turvaa.

                         °J Ä N I S°

Jänis äitinä saa hien pintaan hitaammille vanhemmuuslajeille. Jäniksen vauhti on tiukka, ja perfektionismi täydellisessä suorituksessa äitinä lähes ihailtavaa, jos ei olisi niin uuvuttavaa.
Jänisäiti sykkii ja sinkoilee tarkistamassa pikku pupustensa aamupalan ravintoarvoja tuon tuosta, ja raahaa synttärikutsuille luomunauriita evääksi omille tupsupyllyilleen. Tämä rusakkomutsi luettelee ceet, deet ja beet niin varhaiskasvatuksen pöperöistä, kuin kouluruoan soppalaareista, eikä pelkää vaatia vegaanista hiilijalatonta sekä gluteenitonta ja sademetsäystävällistä välipalaa päiväkodin keittiöstä, kunhan oma jänönen on vastuullinen kuluttaja, ja vaalii temppeliään viimeiseen saakka.
Jänisäiti ei hyväksy hitautta, laiskuutta, tehottomuutta ja oman ideologiansa epäkunnioitusta missään muodossa.
Jäätelönä lapsilla toimii loistavasti pakastettu porkkana, medialaitteiden sijaan löytyy jänisperheestä kaarnaa sekä käpyjä, joita raahataan metsästä itse päivittäin. Nukutaankin siellä, mättäällä usein.
Täytyyhän nyt valtakunnallisesti säädetty liikunta ja ulkoilusuositus täyttyä, joten miksei siis next levelille suoraan.
Levätä ehtii haudassa, tai rauhoittavien toimesta "hermohotellissa", jolloin pysähtymisen tuska pakottaa ajattelemaan elämän suurempaa kuvaa. Ja ehkä syömään sokerimunkin, tai kolme.
Jänisäidin lapsoset osaavat saksiotteen jo ennen pottatreenejä, sekä tuntevat ilmaston muutokset syvällä sielussaan. Jänisäidin mentaliteetti katsoo kunniamurhaa lähes läpi tassujen, jopa perheenjäsentensä kohdalla, jos kyseessä on lehmien joukkopierut taikka sekajätteen sekoittuminen biojätteeseen.

Rusakon kunnianhimo on kadehdittavan syvää.
Mutta armotonta ja aukotonta.

Jänisäidin heikkous on, että hän kaivaa tunnelia toisesta päästä, mutta täyttää toisesta.
Uupumus ei jätä jänistä näkemään lastensa iloa, sillä stressi vie viheriäimmille kasvimaille ennenkuin porkkanoista jäätyy tikkunekkuja.

Olishan näitä. Kärjistyksiä lisääkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittajasta

F90.0 ja Minä.

ADHD :n tuhannet kasvot. Nämä ovat minun. F90   ❤ Olisin uskottavampi monelle, jos olisin lapsena ollut agressiivinen. Purkautunut käytö...