lauantai 18. tammikuuta 2020

Vahvuudet ympärillämme

Usein arjessa  korostuu ne neuroepätyypillisyyden mukana tulevat haasteet. 
Jotka ovat meidän todellisuutta, oikeaa arkea, ja johtuvat siitä, että ympäristö jossa elämme  on neurotyypillisten rakentama ja ylläpitämä. 

Tehokkuus mitataan yksilön tuottamalla tulosmäärällä, ja mitä nopeampi, monipuolisempi ja tuotteliaampi olet, sitä paremmin pärjäät.

Joskus kaikkea tätä, myös laadun kustannuksella. Yksilön ylikuorman riskillä.

Neuroepätyypillisyyttä olisi ihanteellista ottaa yhteiskunnan käyttöön, sillä vaikka joutuisi tinkaamaan tiukasta tahdista, tuotetusta määrästä, ryhmätyöhengestä ja ehkä jopa monipuolisuudestakin, voi yhteiskunta saada jotakin poikkeuksellista. 
Korvaamatonta. 

Sillä neuroepätyypilliset yksilöt omaavat usein vahvuuksia, jotka vievät tilan kaikelta edellä luetellulta, optimaaliselta tehokkuuden ilmentymältä.
Heillä saattaa olla kaikki nuo piirteet ja kyvyt korvattu sillä yhdellä mehukkaalla vahvuudella. 

Ei ole piirakka jaoteltu niin moniin osiin, vaan saattaa olla samaa laatua kauttaaltaan, runsain täyttein sekä maustein.

Vahvuus voi olla poikkeuksellisen kattava.
Mutta muut osaamisalueet, joilla yksilö vie itseään eteenpäin ilman syrjäytymistä, voivat olla kovin puutteelliset. 

Vuorovaikutustaidot.
Sosiaaliset taidot. 
Tunnetaidot.

Vaikka vahvaa osaamista olisikin yli keskivertoyksilön. 

Kun ympäristö on ihanteellinen, kasvaa puustakin vahva ja muita kannatteleva.

Voisiko yhteiskunta järjestää otollista työ-sekä opiskeluympäristöä  epätyypillisen neurologian omaaville yksilöille, jotta osaaminen ja poikkeuksellinen näkökulma tulisi yhteiskunnankin käyttöön? Turha sosiaalinen kuorma karsittuna, ja tukitoimien turvin toteuttaa. Ärsykkeet minimoituna. Riisuttuna kaikesta, joka neurotyypillisellä saattaa ollakin se viihtyisän työilmapiirin edellytys, mutta epätyypilliselle neurologian omaavalle ihmiselle pelottava maailma.

Joissakin maissa on yrityksiä, jotka palkkaavat vain Aspergereita, heidän intensiivisen uppoutumiskykynsä ja asioihin perehtymisensä vuoksi. 
Olisipa kaikkialla neuroystävällisiä yrityksiä sekä opiskelupaikkoja tarpeeksi.
Kaikille hiomattomille timanteille, jotka ovat täällä rakentamassa tulevaisuutta, ilman eriarvoisuutta.

What a wonderful world this could be.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittajasta

F90.0 ja Minä.

ADHD :n tuhannet kasvot. Nämä ovat minun. F90   ❤ Olisin uskottavampi monelle, jos olisin lapsena ollut agressiivinen. Purkautunut käytö...