torstai 26. syyskuuta 2019

Aspergerin kärsimysnäytelmä?

"Hän kärsii Aspergerin Oireyhtymästä"

Mikä tässä lauseessa on nyt niin minua häiritsevää?
Luen tämän monessa eri yhteydessä: Sosiaalisen median kommenteissa, liittyen Greta Thumbergiin, lehtiartikkeleista ja asiantuntija lausunnoista.

Vastasin juuri erääseen somen päivityksen kommenttiin:

Autisminkirjoa ei kärsitä. Siinä on puolensa, kuten luonteenpiirteilläkin: joskus etua, joskus haittaa. Neurokirjon ominaisuudet eivät ole vamma, vaan normista poikkeava asioiden ja ympäristön käsittelytapa. Hän ei ole rikki, eikä kipeä. Hän on ihminen jolla "high functioning autism".
Yksilöllinen ominaisuus, kuten eriväriset silmät, poikkeuksellinen kudosten elastisuus, erityiset kyvyt. Autismia ei voi parantaa, ominaiskuvaan moni syö jossakin kohtaa lääkitystä, etenkin lapsuudessa, sillä autisminkirjon ihmisillä sensorinen integraatio tuottaa haasteita, ja impulsiivisuus. Nämä kehittyvät hitaamminin, kuten joillakin kehittyy tietty hormoni hitaammin=yökastelu. Tai viivästyy murrosikä. Ei silloinkaan ole vammainen.
Heillä on usein kapea-alaista erityisosaamista, ja ekkoja(erityismielenkiinnonkohteet). Tämä on eteenpäin ajava voima.
Mutta kaikilla ei ole sitäkään, jokainen kirjolainen on oma yksilönsä - kuten meistä ihan jokainen on.
Heitä ei voi manipuloida, eivätkä he kykene toimimaan sätkynukkena: omaehtoisuus on kovin vahva, sekä intensiivinen tiedonjano ja heittäytyminen aiheeseen, joka kiinnostaa.
Omaehtoisuus on joskus haitta: auktoritäärien noudattaminen usein vaikeaa.
Minulla on kyseisen f-koodin lapsia. Joten Gretassa on paljon tuttuutta ☺️ Itse olen ADHD aikuinen. Vammainen? Neurokirjon ihminen siis myös.

Ihmisillä on poikkeavat käsitykset kärsimyksestä.

Älkää tehkö toisista kärsiviä, vain koska he eivät aisti, koe tai käsittele maailmaa kuten te.

Kuka sanoi, että toinen on toista parempi, tai ainoa oikea?

Ei kukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittajasta

F90.0 ja Minä.

ADHD :n tuhannet kasvot. Nämä ovat minun. F90   ❤ Olisin uskottavampi monelle, jos olisin lapsena ollut agressiivinen. Purkautunut käytö...