keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Arki

A niinkuin Arki.
5:30 on kellonaika, kun jokainen sellainen päivä käynnistyy. Ihan yksi lysti, monelta viitsit raahata perseesi sänkyyn, monelta jälkikasvusi lakkasi loppuviimein tarvitsemasta mitään, ja aivan yks vitun maku, kukuitko kolmeen saakka yöllä tekemässä koulutehtäviä, vaiko katsomassa Netflixiä.
Vai sometitko.

Arki on rutiineja, velvollisuuksia, sielun repimistä eri suuntiin. Arkena juostaan verkostopalaverit, toimintaterapiat, yksilökäynnit, kauppareissut ja lääkekontrollit.
Arkena läsnäolevin ystäväkaksikkosi on Wilma ja Opintoalusta Elli, jotka sponsoroivat stressihormonitasoa, sekä huolehtivat ylikuormituksesta. Toisaalta, pitävät ajantasalla yhtälailla.

Arkena täytetään dosetit, kytätään nukkumaanmenoaikoja ja hikoillaan kotitehtäviä: omia ja lasten.

Arkena vihataan kaikkea ylikuormaa, jokaista ylimääräistä menoa, ja piiloudutaan ylenpalttiselta sosiaaliselta ylivirittyneisyydeltä: Arki on kuin tuhat maratonia, jos perhe on ominaisuuksia pullollaan.

Arkena Tourette riehaantuu: tic-oireet syvenevät, saavat eloa itseensä entisestään. Lomalla uinunut pakko-oire herää horroksestaan, ahdistus kuuluu puheissa.
Arkena ADHD ei pirskahtele enää vain positiivisesti impulsiivisella spontaaniudellaan, eikä se voi valita aistikuormaansa: arkena lääke solmii ärsykkeet nippuun ja ajatukset jonoon. Lomalla sai leijalla, olla kuplassa, ilman velvoitteita. Arkena ADHD ei loista pisimpään rikkautena, kuten lomalla saattoi: arkena ominaisuudet eivät aina sovi yhteiskunnan taikka normien pirtaan.
Arkena pää ei jaksa hektisyyttä ilman apua, se on kuin domino. Yksi pieni tönäisy saa tuhannet palikat nurin, eikä Arki anna armoa.

Arkea voi pitää kurissa. Yrittää ainakin.

Arki on nurinkurisesti mun eliksiiri, se luo raamit kaaokselle. Lomalla leijutaan, mutta liian ylhäällä loppuu happi.
Silloin kuuluu *poks*

Ja nyt: *poks*

Hei, Arki. Tervetuloa.
#arki #rutiinit #levätäänkunehditään #adhd #tourette

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittajasta

F90.0 ja Minä.

ADHD :n tuhannet kasvot. Nämä ovat minun. F90   ❤ Olisin uskottavampi monelle, jos olisin lapsena ollut agressiivinen. Purkautunut käytö...